Frits Zillig exposeert: “Natuur schaakmat in lood en zink”

Frits Zillig exposeert: “Natuur schaakmat in lood en zink”

Frits Zillig exposeert: “Natuur schaakmat in lood en zink”

De expositie ‘ Natuur schaakmat in lood en zink’van Frits Zillig (1949) is te zien vanaf 14 september tot en met 3 november 2019 in de Kruitmagazijnen. 

De kunstenaar in de ambachtsman stamt uit een oude bekende Gorcumse loodgietersfamilie. 

Frits Zillig maakt werk die we herkennen.  Zijn creaties maakt hij van lood en zink en tonen pure vakmanschap. Twee natuurlijke en eerlijke materialen die door oxidatie kleur aan zijn objecten geven.

‘Contrasten ontstaan door vijl-, schuur- en polijstwerk. Door de natuur wordt lood op den duur donkerder. Het soldeerwerk blijft echter licht van kleur en zorgt daardoor voor een speciaal contrast. Als toeschouwer zul je je gaan afvragen hoe zoveel schoonheid zijn basis kan vinden in zijn werken. 

In 2010 maakte hij in zijn werkkamer een roos van lood en zink. 

Zijn vrouw en zijn kinderen reageerden gelijk  enthousiast! ….”Hier moet je mee doorgaan! “ Daarna volgde de libelle, de spin en vele andere kunstwerken.

Voor inspiratie is hij veelvuldig te vinden in het natuurgebied Avelingen West in Gorinchem. 

Het zeer plooibare en buigzame materiaal gebruikt hij voor kleine of fijnmazige objecten zoals bij de vlinder,de libelle en de spin. Hierna volgen het dam- en het schaakbord, waar het stugge zink erg geschikt voor is. 

Het werk ‘De Libelle’ doet misschien anders vermoeden,  maar de vele nuances van zwart en grijs roepen een herkenbaar geheel op. Door het ragfijne soldeerwerk komt bijvoorbeeld haar vleugels in de Libelle bijna tot leven. 

In het jaar 2012 exposeerde hij voor het eerst in de Grote Kerk te Gorinchem als gastexposant, “ Het enthousiasme van de bezoekers was groot! 

“Wat een happening!”, aldus Frits Zillig. Daarna volgden meerdere tentoonstellingen onder andere in Gorcums Museum, Beatrixziekenhuis en diverse werken in Le Bon Apart verkocht hij daar. 

Nieuwsgierig geworden? 

Als u zich vrij kunt maken: kom langs! 

“Natuur schaakmat in lood en zink”. 

Voor u nu ook te zien in de Kruitmagazijnen (Dalemwal 19A en 19B in Gorinchem) zaterdag 14-09-2019 tot en met zondag  3-11-2019, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis!